Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia számolós feladatok

Főoldal » Középiskola » Kémia
490
Ebben a két feladatban szeretnék segítséget kérni, az egyenletek felírása után nem igazán sikerült levezetnem.

1, 20,0 cm3 - propénből és hidrogénből álló gázelegyet platinakatalizátorral hozunk érintkezésbe. A reakció végén azonos körülmények között mérve - 12,0 cm3 térfogatot mérünk. Milyen összetételű lehetett a gázelegy V/ V%-ban?

2, Egy acetilén-propilén gázelegy elégetésekor kétszerakkora térfogatú szén-dioxid keletkezik, mint amekkora térfgatú azonos állapotú hidrogénnel telíthető az előző reakcióban elhasznált mennyiségű, kiindulási összetételű gázelegy. Számítsuk ki térfogatszázalékos összetételét!

Előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`C_3H_6` + `H_2` `to` `C_3H_8`

Kiindultunk x `cm^3` propénből és 20-x `cm^3` hidrogénből.

Két lehetőség van:

I. A propén van feleslegben, tehát a hidrogén elfogy.

Tehát elreagál 20-x `cm^3` propén és hidrogén.

Marad és keletkezik:

`x-(20-x)` = 2x-20 `cm^3` propén ; 20-x `cm^3` propán.

A kettő összege 12 `cm^3`.

`2x-20+20-x` = x = 12 `cm^3` (a propén)

20 `cm^3` elegyben van 12 `cm^3` propén

100 `cm^3` elegyben van `100/20*12` = `ul("60 térfogat%")` propén és 40 tf% hidrogén.

II. A hidrogén a több, így a propén fogy el.

Nem lesz meglepő az eredmény, csak kicsit más a felállás.

Elreagál x `cm^3` propén, x `cm^3` hidrogén.

Marad és keletkezik:

`20-x-x` = 20-2x `cm^3` hidrogén és x `cm^3` propán

20-x = 12

x = 8 `cm^3` propénből és 12 `cm^3` hidrogén volt a kezdeti elegyben.

A felállás fordított, 60 tf% hidrogén és 40 tf% propén.

Ez a két eset lehetett.

2,

`C_2H_2` + 1,5 `O_2` `to` `CO_2` + `H_2O`

`C_3H_6` + 4,5 `O_2` `to` 3 `CO_2` + 3 `H_2O`

`C_2H_2` + 2 `H_2` `to` `C_2H_6`

`C_3H_6` + `H_2` `to` `C_3H_8`

Induljunk ki x tf% acetilént és 100-x tf% propilént tartalmazó elegyből.

I. x `cm^3` acetilénből keletkezik x `cm^3` `CO_2`

100-x `cm^3` propilénből keletkezik `3(100-x)` `cm^3` `CO_2`

Ez összesen 300-2x `cm^3`.

II. x `cm^3` acetilén reagál 2x `cm^3` hidrogénnel

100-x `cm^3` propilén reagál 100-x `cm^3` hidrogénnel

Ez összesen reagál 2x+100-x=100+x `cm^3` hidrogénnel.

Az állítás alapján felírható egyenlet:

`2(100+x)=300-2x`

200+2x=300-2x

4x = 100

x = 25

Az elegy `ul("25 tf% acetilént")` és 100-25 = `ul("75 tf% propilént")` tartalmazott.
-1