Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gondolkodási módszerek, tudtok segíteni?

Főoldal » Középiskola » Matematika
527
Egy tehetségkutató műsorba 58 lány és 42 fiú jelentkezik. Közülük kiválasztanak 12 főt, akikkel a műsor reklámfilmjeit készítik (minden kiválasztott csak egy filmben szerepel). Hányfeleképp választhatják ki a 12 főt, ha
a) a jelentkezők közül bárki bekerülhet a kiválasztottak közé?
b) pontosan 7 lányt és 5 fiút választanak ki?
c) mindig kettesével mutatnak be különböző nemű kiválasztott jelentkezőket?
d) nem tudjuk pontosan, hány fiút vagy lányt választanak ki, csak azt, hogy minden reklámfilmben
hármasával mutatnak majd be azonos nemű kiválasztott jelentkezőket?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a) Ha a jelentkezők közül bárki bekerülhet a kiválasztottak közé, akkor az összes lehetséges választási lehetőség száma a következő:

C(100,12) = 18,519,200

Ez azt jelenti, hogy 18,519,200 különböző módja van annak, hogy 12 főt válasszanak ki a 100 jelentkező közül.

b) Ha pontosan 7 lányt és 5 fiút választanak ki, akkor először ki kell választani a 7 lányt a 58 lány közül, majd ki kell választani az 5 fiút a 42 fiú közül. A választási lehetőségek száma a következő:

C(58,7) * C(42,5) = 5,564,356,640

Ez azt jelenti, hogy 5,564,356,640 különböző módja van annak, hogy pontosan 7 lányt és 5 fiút válasszanak ki a 100 jelentkező közül.

c) Ha mindig kettesével mutatnak be különböző nemű kiválasztott jelentkezőket, akkor először ki kell választani a 6 lányt a 58 lány közül, majd ki kell választani a 6 fiút a 42 fiú közül. A választási lehetőségek száma a következő:

C(58,6) * C(42,6) = 210,025,092,352

Ez azt jelenti, hogy 210,025,092,352 különböző módja van annak, hogy mindig kettesével mutassanak be különböző nemű kiválasztott jelentkezőket.

d) Ha nem tudjuk pontosan, hány fiút vagy lányt választanak ki, csak azt, hogy minden reklámfilmben hármasával mutatnak majd be azonos nemű kiválasztott jelentkezőket, akkor először ki kell választani a 3 lányt vagy 3 fiút a megfelelő csoportból, majd ki kell választani a 3 lányt vagy 3 fiút a maradék csoportból. A választási lehetőségek száma a következő:

C(58,3) * C(55,3) + C(42,3) * C(39,3) = 1,598,640,944 + 7,483,748,160 = 9,082,389,104

Ez azt jelenti, hogy 9,082,389,104 különböző módja van annak, hogy minden reklámfilmben hármasával mutassanak be azonos nemű kiválasztott jelentkezőket, de nem tudjuk pontosan, hogy hány fiút vagy lányt választanak ki.
0