Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

SOS fizika házi!

86
Sürgősen segítsetek kérlek!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
Az üvegedény falához viszonyítva a víz folyadékállapota nem változik, azaz a víz folyékony marad és a tartály falához tapad. Ez a folyadékok közötti kohéziós erőknek köszönhető, amelyek a vízmolekulák közötti vonzóerőkből adódnak.

Az üvegedény falához viszonyítva a higany folyadéka közel áll az üveghez, ezért a higany könnyedén csúszik a fal mentén és alig tapad az üveghez. Ez annak köszönhető, hogy a higany molekulái közötti vonzóerők sokkal gyengébbek, mint a vízé, így azok könnyedén mozognak egymáshoz képest.

Ha egy közlekedőedény különböző belső keresztmetszetű hajszálcsöveket tartalmaz, és az edénybe vizet öntünk, akkor az áramlási sebesség különböző lehet a hajszálcsövekben. Az áramlási sebesség a hajszálcsövek belső átmérőjétől függ, a keskenyebb csövekben a sebesség nagyobb lesz, míg a szélesebb csövekben lassabb. Ez a Bernoulli-törvénynek köszönhető, amely szerint a folyadék áramlási sebessége fordítottan arányos a cső keresztmetszetével.
0