Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika 7. Osztályos

Főoldal » Általános iskola » Fizika
362
SOS valaki segítsen holnapra kell... Köszönöm szépen.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
10. Uszás: Az úszók a vízellenállás ellen küzdenek úszáskor, és minél nagyobb a sebességük, annál nagyobb a vízellenállás is. Ezért az úszóknak olyan testhelyzetet kell fenntartaniuk, amely minimalizálja a vízellenállást, és optimalizálja a sebességet.

Síelés: A síelők a levegőellenállásnak vannak kitéve, miközben magas sebességgel csúsznak le a lejtőkön. Ezért a síelőknek olyan testhelyzetet kell fenntartaniuk, amely minimalizálja a levegőellenállást, és maximalizálja a sebességet.

Kerékpározás: A kerékpárosok a levegőellenállás ellen küzdenek, miközben magas sebességgel mozognak. Ezért a kerékpárosoknak olyan testhelyzetet kell fenntartaniuk, amely minimalizálja a levegőellenállást, és maximalizálja a sebességet. Emellett a tekeréssel szembeni ellenállásnak is nagy szerepe van, ezért az aerodinamikus kerekek és az egyenletes sebesség fenntartása is fontos szempont.

Indoklás: Az úszás, a síelés és a kerékpározás mind olyan sportágak, amelyek során az atléta mozgása a környezeti tényezők ellen kell, hogy küzdjön. Az úszók, a síelők és a kerékpárosok mindegyike olyan testhelyzetet kell fenntartson, amely lehetővé teszi számukra, hogy a legjobb teljesítményt nyújtsák a közegellenállás hatásainak minimalizálása érdekében.

11. a) Az első esetben a test kiinduló sebessége nulla, így az átlagos gyorsulása a következőképpen számítható:

v = a * t

ahol v a sebességváltozás (végsebesség - kezdősebesség), t az idő és a az átlagos gyorsulás.

A feladatban megadott értékek alapján:

v = 30 m/s - 0 m/s = 30 m/s
t = 12 s

Ebből az átlagos gyorsulás:

a = v/t = 30 m/s / 12 s = 2.5 m/s^2

Tehát a test átlagos gyorsulása 2.5 m/s^2.

b) A második esetben a test kiinduló sebessége 20 m/s, így az átlagos gyorsulása a következőképpen számítható:

v = a * t + v0

ahol v a végsebesség, t az idő, a az átlagos gyorsulás és v0 a kezdősebesség.

A feladatban megadott értékek alapján:

v = 36 m/s
t = 8 s
v0 = 20 m/s

Ebből az átlagos gyorsulás:

a = (v - v0) / t = (36 m/s - 20 m/s) / 8 s = 2 m/s^2

Tehát a test átlagos gyorsulása 2 m/s^2.
0