Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika házi feladat

Főoldal » Középiskola » Fizika
327
Egy zárt 35 liter térfogatú tároló 87,5g oxigént tartalmaz 300 K-es hőmérsékleten.

Az alábbi kérdésekre keressük a válaszokat:
- mekkora a tárolóban lévő nyomás?
- mekkora a gáz sűrűsége?
- mekkora a molekulák termikus sebessége?
- mekkora a gáz belső energiája?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
V = 35 l = 0,035 `m^3`

m = 87,5 g

`M_(O_2)` = 32 `g/(mol)` = 0,032 `(kg)/(mol)` (SI-ben)

T = 300 K

a,

pV = nRT

`p=(n*R*T)/V` = `(m/M*R*T)/V` = `(87.5/32*8.314*300)/0.035` = `ul("194 860 Pa")`

b,

`rho=m/V` = `87.5/35` = `ul("2,5 " g/(dm^3))`.

c,

`v=root()((3*R*T)/M)` = `root()((3*8.314*300)/0.032)` = `ul("483,56 " m/s)`

d,

kétatomos gáz esetén a szabadsági fokok száma 5.

`E_b` = `f/2*n*R*T` = `5/2*87.5/32*8.314*300` = 17050 J = `ul("17,05 kJ")`.
0