Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Pitagorasz tétele 9.osztály

Főoldal » Középiskola » Matematika
501
Egy háromszög oldalainak hossza
a) 12, 15 és 11
b) 40, 41 és 9
Derékszögű-e a háromszög?

Sziasztok! Ennek a feladatnak a megoldására lenne szükségem. Előre is köszönöm.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
SOS, házi feladat, matematika, középiskola, 9.osztály, geometria, háromszög, derékszögű háromszög, Pitagorasz-tétel
1
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!
a, 12 a négyzeten=144, 11 a négyzeten=121, 15 a négyzeten=225. Tehát ha c (a legnagyobb) négyzete megegyezik a másik kettő négyzetének az összegével, akkor a háromszög derékszögű. 144+121=265, tehát az a, nem derékszögű
b, 40 a négyzeten=1600, 41 a négyzeten=1681, 9 a négyzeten=81. Tehát ha c (a legnagyobb) négyzete megegyezik a másik kettő négyzetének az összegével, akkor a háromszög derékszögű. 1600+81=1681, tehát a b, derékszögű


Pitagorasz-tétel
1