Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kombinatorika

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
340
Egy számítógép-kereskedésben 14 számítógép van a raktárban. Egy vásárló 4 darabot szeretne ebből megvenni. Sem az eladó, sem a vásárló nem tudja, de a számítógép között van 4 selejtes. Tegyük fel, hogy véletlenszerűen választják ki a gépeket.
1. Mi a valószínűsége, hogy pontosan egy lesz a kiválasztottak közül selejtes?
2. Mi a valószínűsége, hogy legalább egy selejtes lesz a kiválasztottak közül?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
`P(xi=1) = (((4),(1))*((10),(3)))/(((14),(4))) = 0.47952`

`P(\text{legalább 1 selejtes}) = 1-P(\text{nincs selejtes}) = 1-P(xi=0) = 1 - (((4),(0))*((10),(4)))/(((14),(4))) = 0.79021`
0