Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia 9.osztály gáztörvények feladatlap

Főoldal » Középiskola » Kémia
438
Köszönöm a válaszokat előre is!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
#gáztörvények #kémia #mol #nyomás #normálállapot #standardállapot #molekulákszáma #nyomás #térfogatszámítás
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
9,

V = 1 `m^3`

T = 25 °C = 298 K

p = 1 atm = 101325 Pa

pV = nRT `to` `n =(p*V)/(R*T)` = `(101325*1)/(8.314*298)` = 40,9 mol

`40.9*(6*10^(23))` = `2.45*10^(25)` db molekula.

10,

`M_(CO_2)` = 44 `g/(mol)`

`M_(SO_2)` = 64 `g/(mol)`

4 kg `SO_2` az `4000/64` mol, `4000/64` mol `CO_2` tömege `4000/64*44` = 2,75 kg.

11,

m = 25 g

M = 44 `g/(mol)`

T = 25 °C = 298 K

p = 2 atm = `2*101325` Pa

pV = nRT `to` `V=(n*R*T)/p` = `(m/M*R*T)/p` = `(2.5/44*8.314*298)/(2*101325)` = `6.9*10^(-3)` `m^3` = 6,9 `dm^3`


4,

Standardállapot:

p = 1 atm = 101 325 Pa

T = 25 °C = 298 K

n = 0,5 kmol = 500 mol

V = `(n*R*T)/p` = `(500*8.314*298)/101325` = 12,23 `m^3`

vagy

használjuk a moláris térfogatot is, ez standard állapotban `V_m` = 24,5 `(dm^3)/(mol)`.

Ez azt jelenti, hogy 1 mol gáz térfogata standardállapotban 24,5 `dm^3`

0,5 kmol gáz térfogata standardállapotban `500*24.5` = 12 250 `dm^3` = 12,25 `m^3`

5,

N = `6*10^(22)` `to` n = `(6*10^(22))/(6*10^(23))` = 0,1 mol

Normálállapotban a moláris térfogat `V_m` = 22,41 `(dm^3)/(mol)`

0,1 mol gáz térfogata `0.1*22.41` = 2,241 `dm^3`

Ha a gáztörvénnyel szeretnéd számolni:

n = 0,1 mol

p = 101325 Pa

T = 0 °C = 273 K

`V=(n*R*T)/p` = `(0.1*8.314*273)/101325` = `2.24*10^(-3)` `m^3` = 2,24 `dm^3`

6,

5 g hidrogéngáz az n = `5/2` = 2,5 mol

2,5 mol hidrogéngáz térfogata standardállapotban `2.5*24.5` = 61,25 `dm^3`

7,

6 `dm^3` normálállapotú gáz az `6/22.41` = 0,268 mol

Az utóbbi kettőnél is alkalmazhatod az állapotegyenletet.
0