Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kombinatorika

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
407
Egy édességbolt 5 különböző ízesítésű cukrot árul: cseresznye, eper, narancs, citrom és ananász. Hányféleképpen vásárolhatunk 33 cukrot, úgy hogy legalább 4 cseresznyéset és legalább 4 citromosat szeretnénk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
4+4=8 cukrot már vettünk, hogy meglegyen a 4 cseresznyés és a 4 citromos. Még kell vásárolni 25 db cukrot. Mivel egy fajtából többet is vehetünk, ez ismétléses kombináció, tehát a lehetséges vásárlások száma: `C_5^{25(i)} = ((5+25-1),(25)) = ((29),(25)) = 23751`
Módosítva: 3 éve
0