Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Térfogatszázalék

Főoldal » Általános iskola » Kémia
538
Sziasztok! Kémiából a tömegszázalék és térfogatszázalékot vesszük. A tömegszázalékot értem, a térfogatot nem. Valaki eltudná magyarázni és levezetni a d,e feladatot?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
Ha a tömegszázalékot érted, akkor a térfogatszázalékot is fogod érteni.

A tömegszázalék azt mutatja meg, hogy az oldat 100 grammjában hány gramm oldott anyag van.

A térfogatszázalék a fenti mintára: azt mutatja meg, hogy az oldat 100 `cm^3`-ében hány `cm^3` oldott anyag van.

d,

A borban van 12 térfogatszázalék etil-alkohol. Ez azt jelenti, hogy

100 `cm^3` borban van 12 `cm^3` etil-alkohol.

Nekünk van 2 dl borunk, ami 200 `cm^3`; ha az oldatunk kétszerannyi, akkor az oldott anyag mennyisége is kétszerannyi, vagyis `12*2` = `ul("24 " cm^3)`.

e,

A kiindulási oldatunk

100 `cm^3`-ében van 10 `cm^3` ecetsav (ez jelenti a 10 térfogatszázalékos oldatot).

Nekünk rendelkezésre áll 50 `cm^3` oldat, amiben, mivel feleannyi az oldat, így feleannyi az oldott anyag is, tehát `10/2` = 5 `cm^3` ecetsav.

Ezt az oldatot hígítjuk fél literre (500 `cm^3`-re).

Most egy olyan oldatunk van, aminek a térfogata 500 `cm^3`, a benne levő ecetsav pedig 5 `cm^3`.

A térfogatszázalékot pedig úgy tudjuk meg, hogy az oldat 100 `cm^3`-ében hány `cm^3` ecetsav van. A 100 `cm^3` az 500 `cm^3`-nek az ötödrésze, így az oldott anyag mennyisége is az ötöde, vagyis `5/5` = 1 `cm^3`.

A keletkező oldat tehát `ul("1 térfogatszázalékos")`.
0