Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

SOS! Valaki segítsen!

55
Az egész oldal kellene előre is köszönöm szépen a segítséget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Magyar nyelv

Válaszok

1
Csak az 5) és a 6) feladatot tudtam megoldani remélem azért ez is segít.

5 a) Az első magyar nyelvű kódex az Árpád-házi királyok legendája, más néven az Anonymus-mester Gesta Hungarorum című műve volt. Ez egy történelmi krónika, amely a magyar nép eredetét és történelmét írja le a honfoglalástól kezdve az Árpád-házi királyok koráig.
b)
1 Gutenberg-biblia: Németországban megjelent az 1450-es években.

2 Koberger Bibliája amely az 1470-es években jelent meg.

3 Hartmann Schedel - Világkrónikája: Az 1493-ban megjelent.

6
Hess András: 1956-ban a magyar forradalom idején volt jelentős szerepe. Hess András az Eötvös Loránd Tudományegyetem hallgatója volt, és az egyetem forradalmi bizottságának tagja lett. Az 1956-os forradalom kitörése után ő és társai elfoglalták az egyetem épületét, és a diákok szervezettségének koordinálásában vettek részt. Hess András és a forradalmi diákok végül sikeresen védték meg az egyetem épületét a szovjet katonák támadásától.

Komjáti Benedek: 1956-ban az Észak-keleti Front szabadságharcos parancsnoka volt. Komjáti Benedek vezetése alatt a magyar nemzeti hadsereg és a parasztság által létrehozott fegyveres erők sikeresen ellenálltak az orosz inváziónak. A szovjet erők végül Komjáti Benedek csapatainak túlerővel szemben sikerült megállítaniuk a támadást.

Károli Gáspár: A Károli Gáspár által lefordított Biblia jelentős esemény volt a magyar történelemben. Károli Gáspár egy református teológus volt, aki a 16. század végén élt. A Biblia magyar nyelvre történő lefordítása jelentős előrelépést jelentett a magyar kultúra fejlődésében, és a magyar nyelv hivatalos nyelvvé válásában. Az első magyar nyelvű Biblia, az ún. Károli Biblia, 1590-ben jelent meg. Ez a fordítás a magyar irodalom egyik legjelentősebb alkotása, és a magyar nyelv kialakulásának egyik legfontosabb mérföldköve. A Károli Biblia máig fontos szerepet játszik a magyar kultúrában és vallási életben.
1