Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS! Valaki segítsen!

133
Az egész oldal kellene előre is köszönöm szépen a segítséget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Magyar nyelv

Válaszok

1
Csak az 5) és a 6) feladatot tudtam megoldani remélem azért ez is segít.

5 a) Az első magyar nyelvű kódex az Árpád-házi királyok legendája, más néven az Anonymus-mester Gesta Hungarorum című műve volt. Ez egy történelmi krónika, amely a magyar nép eredetét és történelmét írja le a honfoglalástól kezdve az Árpád-házi királyok koráig.
b)
1 Gutenberg-biblia: Németországban megjelent az 1450-es években.

2 Koberger Bibliája amely az 1470-es években jelent meg.

3 Hartmann Schedel - Világkrónikája: Az 1493-ban megjelent.

6
Hess András: 1956-ban a magyar forradalom idején volt jelentős szerepe. Hess András az Eötvös Loránd Tudományegyetem hallgatója volt, és az egyetem forradalmi bizottságának tagja lett. Az 1956-os forradalom kitörése után ő és társai elfoglalták az egyetem épületét, és a diákok szervezettségének koordinálásában vettek részt. Hess András és a forradalmi diákok végül sikeresen védték meg az egyetem épületét a szovjet katonák támadásától.

Komjáti Benedek: 1956-ban az Észak-keleti Front szabadságharcos parancsnoka volt. Komjáti Benedek vezetése alatt a magyar nemzeti hadsereg és a parasztság által létrehozott fegyveres erők sikeresen ellenálltak az orosz inváziónak. A szovjet erők végül Komjáti Benedek csapatainak túlerővel szemben sikerült megállítaniuk a támadást.

Károli Gáspár: A Károli Gáspár által lefordított Biblia jelentős esemény volt a magyar történelemben. Károli Gáspár egy református teológus volt, aki a 16. század végén élt. A Biblia magyar nyelvre történő lefordítása jelentős előrelépést jelentett a magyar kultúra fejlődésében, és a magyar nyelv hivatalos nyelvvé válásában. Az első magyar nyelvű Biblia, az ún. Károli Biblia, 1590-ben jelent meg. Ez a fordítás a magyar irodalom egyik legjelentősebb alkotása, és a magyar nyelv kialakulásának egyik legfontosabb mérföldköve. A Károli Biblia máig fontos szerepet játszik a magyar kultúrában és vallási életben.
1