Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Newton torvenyek

Főoldal » Középiskola » Fizika
354
Egy 50 N/m direkciós nyomatékú rugót függesztünk egy lift tetejére, és ráakasztunk egy 4 kg tömegű testet. Mekkora lesz a rugó megnyúlása, ha
a) a lift nyugalomban van?
b) a lift egyenletes sebességgel mozog?
c) a lift felfelé gyorsul 2 m/s2gyorsulással?
d) a lift lefelé gyorsul 2 m/s2gyorsulással?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
9. osztály
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
`SigmaF=m*a`

Rajzot mindig érdemes hozzá készíteni, mert könnyebben lehet felírni a dinamika alapegyenletét.

`a.`

`SigmaF=m*a`

Mivel nyugalomban van, így `a=0`.

`F_D-F_g=0`

`F_D=F_g`

`D*Δl=m*g`

`Δl=(m*g)/D=(4*10)/(50)=(40)/(50)=0,8m`

`b.` Ugyanennyi lesz. A egyenes vonalú egyenletes mozgás dinamikai feltétele az az, hogy `SigmaF=0`

`c.`

`SigmaF=m*a`

`F_D-F_g=m*a`

`Δl=(m*g+m*a)/D=(4*10+4*2)/(50)=(48)/(50)=0,96m`

`d.`

`SigmaF=m*a`

`F_g-F_D=m*a`

`Δl=(m*g-m*a)/D=(4*10-4*2)/(50)=0,64m`
1