Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Newton torvenyek

Főoldal » Középiskola » Fizika
353
Egy vízszintesen tartott, 100 N/m direkciós erejű rugó segítségével húzunk egy vízszintes asztallapon egy 3 kg tömegű testet.
a, Mennyire lesz megnyújtva a rugó abban a pillanatban, amikor a test megindul?
b, Mennyire lesz megnyújtva a rugó, ha a testet egyenletesen húzzuk?
A tapadási együttható 0,6, a csúszási 0,4.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
9. osztály
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
a) Az először meg kell határoznunk az erőt, amellyel a rugó a testet húzza, amikor megindul. Ehhez használjuk a tapadási együtthatót és a súrlódási erők kiszámítását.

Tapadási erő (Ft) = súrlódási együttható * normális erő.

A normális erő megegyezik a test tömegével, tehát Ft = 0,6 * 3 kg * 9,8 m/s^2 = 17,64 N.

Az erő, amellyel a rugó a testet húzza (Fr), azonos lesz a tapadási erővel (Ft).

Fr = 17,64 N.

A rugó megnyújtása (x) és a direkciós erő (k) között a következő összefüggés áll fenn:

Fr = k * x.

Ebből megnyújtást (x) kifejezve:

x = Fr / k = 17,64 N / 100 N/m = 0,176 m = 17,6 cm.

Tehát a rugó megnyúlik 17,6 cm-rel abban a pillanatban, amikor a test megindul.

b) Ha a testet egyenletesen húzzuk, akkor a súrlódási erőt kell figyelembe vennünk, amely csúszási erőt generál.

Csúszási erő (Fs) = súrlódási együttható * normális erő.

Fs = 0,4 * 3 kg * 9,8 m/s^2 = 11,76 N.

Az erő, amellyel a rugó a testet húzza (Fr), az lesz a tapadási erő (Ft) és a csúszási erő (Fs) összege:

Fr = Ft + Fs = 17,64 N + 11,76 N = 29,4 N.

A rugó megnyújtása (x) továbbra is a direkciós erő (k) és az erő (Fr) közötti összefüggést követi:

x = Fr / k = 29,4 N / 100 N/m = 0,294 m = 29,4 cm.

Tehát a rugó megnyúlik 29,4 cm-rel, ha a testet egyenletesen húzzuk.
0