Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ha valaki tud magyarázattal segítsen, 3 osztályos vagyok és nem értem

Főoldal » Általános iskola » Matematika
348
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Ez volna feladat egyenlet fomájában:
`{(s + a + k = 34),(s = a * 3),(k = s + a + 2):}`

Sok az ismeretlen, de szerencsére megadták az összefüggéseket köztük. Ezért az egyenletben egy-egy ismeretlent lecserélünk ez összefüggések alapján, hogy inkább kevés ismeretlent használjunk sokszor mint sokat kevésszer. Mivel tudjuk, hogy a `color(blue)"szilvafák száma"` egyenlő az `color(green)"almafák számának a 3-szorosával"`, lecseréljük:
`k = color(blue)s + a + 2`
`k = color(green)((a * 3)) + a + 2`
`k = a * 4 + 2`

Ugyanezt még egyszer megtehetjük. Viszont a fenti csere alkalmával kiderült, hogy a `color(orange)"körtefák száma"` egyenlő az `color(green)"almafák számának 4-szeresével plusz 2"`, tehát ezt is lecseréljük:
`color(blue)s + a + color(orange)k = 34`
`color(green)((a * 3)) + a + color(green)((a * 4 + 2)) = 34`

Minekutána a teljes egyenletben csak az almafák száma maradt ismeretlenként, ezt már könnyű kiszámítani:
`a * 8 + 2 = 34`
`a * 8 = 32`
`a = 32 -: 8`
`a = color(red)4`

`s = a * 3`
`s = 4 * 3`
`s = color(red)12`

`k = s + a + 2`
`k = 12 + 4 + 2`
`k = color(red)18`

Ellenőrzés:
`s + a + k = 34`
`12 + 4 + 18 = 34`
Módosítva: 3 éve
1