Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS Történelem

196
Mi idézte elő a császári hadsereg létszámának jelentős változását 1709 után?
Hogyan alakult a kuruc hadseregnél a gyalogság és a lovasság aránya? Milyen okokra vezethető vissza ez az arány? Korszerűnek vagy elavultnak számított-e ez az arány a korszakban? Miben tűnt ki a kuruc hadsereg a fenti okok miatt?
Miért győzedelmeskedett a császári haderő a nagyobb csatákban, és miért birtokolta mégis az ország jelentős részét a kuruc hadsereg 1708-ig?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Történelem

Válaszok

1
A császári hadsereg létszámának jelentős változása azután következett be, hogy az 1709-ben lezajlott pozsonyi országgyűlésen elfogadták a haderőnövelő terveket. A terveknek köszönhetően a császári hadsereg létszáma megduplázódott, és az erősítések révén a hadsereg hatékonysága is jelentősen nőtt.

A kuruc hadseregben a gyalogság és a lovasság aránya az első időszakban (kb. 1703-1705) még inkább az előbbi felé hajlott, de idővel a lovasság aránya növekedett. Ennek oka részben a hadviselés jellege volt, amelynek során a kuruc hadsereg inkább a kis csoportokra épülő gerillaharcot folytatott, amelyhez jobban megfelelt a mozgékonyabb lovasság. Az arány változásában közrejátszottak a hadsereg pénzügyi forrásainak korlátozott volta is, hiszen a lovasság fenntartása nagyobb költségeket jelentett, mint a gyalogságé.

Az arány a korszakban általánosan elfogadottnak számított, bár az is igaz, hogy a harcmodorok változásával az arányokat is folyamatosan módosítani kellett. A kuruc hadsereg korszerűnek számított a korához képest, hiszen a gerillaharc sok helyzetben előnyösebb volt, mint a hagyományos csaták megvívása.

A császári haderő győzelmei a többek között a hadi fegyelemnek, a modern fegyvereknek, az erősebb ellátásnak és a jobb kiképzésnek köszönhetőek voltak. Ugyanakkor a császári haderőnek több ellensége is volt, míg a kurucok helyzete egységesebb volt, és a helyi lakosság támogatása is nagyobb volt. A kuruc hadsereg nagy részét a török háborúra szánt császári haderőből szervezték, így a korábbi kiképzés és fegyelem is meghatározó volt. A kurucok a gerillaharc révén sokszor sikeresen kivédték a császári haderő erejét, és így birtokolták az ország jelentős részét.

0