Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

SOS Történelem

52
Mi idézte elő a császári hadsereg létszámának jelentős változását 1709 után?
Hogyan alakult a kuruc hadseregnél a gyalogság és a lovasság aránya? Milyen okokra vezethető vissza ez az arány? Korszerűnek vagy elavultnak számított-e ez az arány a korszakban? Miben tűnt ki a kuruc hadsereg a fenti okok miatt?
Miért győzedelmeskedett a császári haderő a nagyobb csatákban, és miért birtokolta mégis az ország jelentős részét a kuruc hadsereg 1708-ig?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Történelem

Válaszok

1
A császári hadsereg létszámának jelentős változása azután következett be, hogy az 1709-ben lezajlott pozsonyi országgyűlésen elfogadták a haderőnövelő terveket. A terveknek köszönhetően a császári hadsereg létszáma megduplázódott, és az erősítések révén a hadsereg hatékonysága is jelentősen nőtt.

A kuruc hadseregben a gyalogság és a lovasság aránya az első időszakban (kb. 1703-1705) még inkább az előbbi felé hajlott, de idővel a lovasság aránya növekedett. Ennek oka részben a hadviselés jellege volt, amelynek során a kuruc hadsereg inkább a kis csoportokra épülő gerillaharcot folytatott, amelyhez jobban megfelelt a mozgékonyabb lovasság. Az arány változásában közrejátszottak a hadsereg pénzügyi forrásainak korlátozott volta is, hiszen a lovasság fenntartása nagyobb költségeket jelentett, mint a gyalogságé.

Az arány a korszakban általánosan elfogadottnak számított, bár az is igaz, hogy a harcmodorok változásával az arányokat is folyamatosan módosítani kellett. A kuruc hadsereg korszerűnek számított a korához képest, hiszen a gerillaharc sok helyzetben előnyösebb volt, mint a hagyományos csaták megvívása.

A császári haderő győzelmei a többek között a hadi fegyelemnek, a modern fegyvereknek, az erősebb ellátásnak és a jobb kiképzésnek köszönhetőek voltak. Ugyanakkor a császári haderőnek több ellensége is volt, míg a kurucok helyzete egységesebb volt, és a helyi lakosság támogatása is nagyobb volt. A kuruc hadsereg nagy részét a török háborúra szánt császári haderőből szervezték, így a korábbi kiképzés és fegyelem is meghatározó volt. A kurucok a gerillaharc révén sokszor sikeresen kivédték a császári haderő erejét, és így birtokolták az ország jelentős részét.

0