Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Oldd meg másodfokú egyismeretlenes egyenlettel a következő szöveges feladatokat!

Főoldal » Középiskola » Matematika
340
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1

17, A két szám x és x-9

Ekkor:

`x(x-9)=90`

`x^2-9x-90=0`

`x_(1,2)=(9 pm root()(9^2+4*90))/2` = `(9 pm 21)/2`

`x_1=-6` nem természetes szám

`x_2` = 15

A két természetes szám tehát 15 és 6.

18,

A két szám x és 10-x

Ekkor felírható az alábbi egyenlet:

`1/x+1/(10-x)=5/12`

`((10-x)+x)/(x(10-x))=5/12`

`10/(10x-x^2)=5/12`

`x^2-10x+24=0`

`x_(1,2)=(10 pm root()(10^2-4*24))/2` = `(10 pm 2)/2`

`x_1=6`

`x_2=4`

A két természetes szám a 4 és a 6.
1