Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Oldd meg másodfokú egyismeretlenes egyenlettel a következő szöveges feladatokat!

Főoldal » Középiskola » Matematika
364
Egy derékszögű háromszögben a befogók 5cm , illetve 10cm-rel rövidebbek az átfogónál.Számítsd ki a háromszög oldalainak hosszát!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1

A háromszög befogói: x-5 cm és x-10 cm; átfogója x cm.

A Pitagorasz-tételt felírva:

`(x-5)^2+(x-10)^2=x^2`

`x^2-10x+25+x^2-20x+100=x^2`

`x^2-30x+125=0`

`x_(1,2)=(30 pm root()(30^2-4*125))/2` = `(30 pm 20)/2`

`x_1` = 5 cm nem lehet, mert akkor a befogók negatív számok lennének.

`x_2` = 25 cm

A háromszög oldalainak hossza: 15 cm, 20 cm, 25 cm.
1