Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia feladatban kérnék szépen segítséget!

Főoldal » Középiskola » Kémia
476
90,0 tömegszázalék aranyat tartalmazó ezüst-arany ötvözet 20,0 g-ját feleslegben vett tömény salétromsavoldattal reagáltatjuk. Mekkora térfogatú 25 °C hőmérsékletű, standard légköri nyomású (standardállapotú) gáz fejlődik?
Az egyetlen lejátszódott reakció egyenlete:
Ag + 2 HNO3 → AgNO3 + NO2 + H2O
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1

`A(Ag)` = 107,8

20 g ötvözetben van `20*0.1` = 2 g ezüst, ami `2/107.8` = 0,0186 mol

Ugyanennyi mol `NO_2` keletkezik, ami standard körülmények között `0.0186*24.5` = `ul("0,455 " dm^3)`.
0