Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia feladatban kérnék szépen segítséget!

Főoldal » Középiskola » Kémia
589

1. A sütőpor fő komponense a nátrium-hidrogén-karbonát. 10,0 g tömegű, 95,0 w% NaHCO3-tartalmú sütőporra ételecetet öntünk.
Mekkora a fejlődő gáz térfogata 25 °C hőmérsékleten és légköri nyomáson (standardállapotban), ha a sütőpor többi komponenséből nem fejlődik gáz?
... NaHCO3 + ...CH3COOH → ... CH3COONa + ... CO2 + ... H2O
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Mindegyik 1 mol.

`M(NaHCO_3)` = 84 `g/(mol)`

10 g sütőporban van `10*0.95` = 9,5 g `NaHCO_3`, ami `9.5/84` = 0,113 mol.

Fejlődik tehát 0,113 mol `CO_2`, ami standardállapotban `0.113*24.5` = `ul("2,77 " dm^3)`.
0