Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek Teljes négyzett alakítás

Főoldal » Középiskola » Matematika
566
x a 2. plusz 6x plusz 13
x a 2. -11x plusz négy ötöd (tört)
x a 2. plusz öt ötöd x -9
x a 2.- 3 negyed(tört) plusz 5 x
x a 2. - 8 15töd(tört)x plusz 3

Segítene valaki megoldani? Elnézést csak igy tudom leirni oket!
koszonom szepen elore is!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ellenőrizd, hogy jól értelmeztem-e a feladataidat, mert kicsit furcsán írtad le.

`x^2+6x+13=(x+3)^2+4`

`x^2-11x+4/5=(x-11/2)^2-589/20`

`x^2+5/5x-9=x^2+x-9=(x+1/2)^2-37/4`

`x^2-3/4+5x=(x+5/2)^2-7`

`x^2-8/15x+3=(x-4/15)^2+659/225`

Ezeket a feladatokat az `(a+b)^2=a^2+2ab+b^2` illetve `(a-b)^2=a^2-2ab+b^2` azonosságokkal lehet megközelíteni. Most minden esetben `a=x`, a `b` számnak pedig `x` együtthatójának felét érdemes megfeleltetni. Ezzel `x^2`-et és `x`-et helyesen előállítjuk, csak a `b^2`-nek megfelelő tag lesz általában hibás, ezt egy konstans kivonásával vagy hozzáadásával korrigáljuk.
0