Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi

Főoldal » Általános iskola » Matematika
321
Ezt hogy kell megcsinálni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kamat
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Számoljuk ki, melyik esetben mennyivel gyarapodna a pénzünk.

1. eset: 3 hónapos lekötés 7% kamattal. 2 évben `2*(12/3)=2*4=8` lekötési periódus (3 hónapos időintervallum) van. Ez azt jelenti, hogy 8-szor kapsz kifizetést, a kamat mértékével megnövelt értéket.

250000-et meg kell szorozni az 1,07 8-adik hatványával. Hogy miért?
`color(blue)(250000*1,07)` ez ugye az első kifizetésig.
A második kifizetéskor ennek az új értéknek is az 1,07-szeresét kell venni, mert ilyenkor az új értékre jön a kamat.
`color(blue)(250000*1,07)*1,07=color(green)(250000*1,07^2)`
Harmadik kifizetés:
`color(green)(250000*1,07^2)*1,07=color(purple)(250000*1,07^3)` és így tovább, egészen `250000*1,07^8`-ig. Tehát:

`250000*1,07^8=color(red)(429547)` Ft.

2. eset: 6 hónapos lekötés 7,4% kamattal. 6 hónap egy félév. 2 évben 4 félév, azaz 4 kifizetés van. Az előzőekben levezetett gondolatmenet alapján:

`250000*1,074^4=color(red)(332627)` Ft.


Látszik, hogy az első esetben járunk jobban.


//Ha segített a válaszom, kérlek, jelöld be megoldásnak! Előre is köszi!
Módosítva: 3 éve
0