Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Metek. Ezt hogy?

Főoldal » Középiskola » Matematika
556
Nem tudom, hogy a kérdés van e elírva, de nem tudom, hogy hogyan kel megcsinálni. Segítene valaki?

Egy hatjegyű számot úgy lehet hárommal szorozni, hogy az első jegyét hárommal csökkentem, és a végére írunk egy hármast. Melyik ez a szám?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Vagyis ha az abcdef számot megszorzod hárommal, akkor az (a-3)bcdef3 számot kapod (az a-f számok itt most számjegyeket jelölnek, tehát ez nem egy szorzat).

Ha tízzel szoroznám a számot, akkor az abcdef0 számot kapnám. Ha még ehhez hozzáadok hármat, akkor lesz abcdef3. Ebből még le kell vonni hárommilliót ahhoz, hogy (a-3)bcdef3 legyen.

Tehát ha a keresett számunk `x`, akkor fel tudunk rá írni egy egyenletet:
`x*3=x*10+3-3000000`
`7x=2999997`
`x=428571`

És valóban: `428571*3=1285713`.
0

Hupsz. Metek helyett inkább matek.
0