Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számtani sorozatok

Főoldal » Középiskola » Matematika
380
Sziasztok ezt a feladatot nagyon nem értem, és előre is köszönöm a segítséget
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Számtani sorozat első `n` tagjának összegére vonatkozó képlet:
`S_n = n/2(2a_1+(n-1)d)`

Így:

`S_5 = 5/2(2a_1+4d) = 65 Rightarrow 5a_1+10d = 65 \text{/}:5 Rightarrow a_1+2d = 13`

`S_10 = 10/2(2a_1+9d) = 280 Rightarrow 10a_1+45d = 280 \text{/}:5 Rightarrow 2a_1+9d=56`

Szorozzuk meg az első egyenletet 2-vel, majd vonjuk ki a másodikból:
`5d = 30 Rightarrow d=6`

Innen `a_1 = 13-2*6 = 1`

Tehát `a_1=1` és `d=6`
0