Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hidrogén-klorid előállításához 5 mol kénsavat és 14 mol konyhasót használunk fel.

Főoldal » Középiskola » Kémia
341
a) Reakcióegyenlet:
b) Melyik anyagból marad fölöslegben és mennyi?
c) Számítsd ki a kalatkező hidrogén-klorid gáz mennyiségét (g,mol) és térfogatát normál körülmények között!
d) Add meg a keletkező Hcl molekulák számát , valamint a Hcl molekulákban levő atomok számát!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
a) Reakcióegyenlet:
H2SO4 + 2 NaCl → 2 HCl + Na2SO4

b) Az egyenlet alapján 5 mol kénsavhoz 10 mol konyhasóra van szükség. Azonban a felhasznált konyhasó mennyisége 14 mol, ami azt jelenti, hogy 4 mol konyhasó marad fölöslegben.

c) A reakcióegyenlet szerint 5 mol kénsavból 10 mol HCl keletkezik, tehát 1 mol kénsavból 2 mol HCl keletkezik. Így 5 mol kénsavhoz tartozóan 10 mol HCl keletkezik. A standard állapot 1 mol gázra vonatkoztatva 22,4 liter térfogatot jelent, így a keletkező 10 mol HCl gáz térfogata normál körülmények között:
V = n x Vm = 10 mol x 22,4 L/mol = 224 L

A keletkező HCl gáz tömege meghatározható a moláris tömeg és a moláris mennyiség szorzataként:
m = n x M = 10 mol x 36,46 g/mol = 364,6 g

d) A HCl molekulák száma megegyezik a keletkező HCl gáz moláris mennyiségével, vagyis 10 mol. Az egy HCl molekulában egy hidrogén-atom és egy klór-atom található, így az összesen 10 mol HCl gázban:

hidrogén-atomok száma: 10 mol x 1 mol H/1 mol HCl = 10 mol H
klór-atomok száma: 10 mol x 1 mol Cl/1 mol HCl = 10 mol Cl
1