Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sejtnövekedés

Főoldal » Középiskola » Matematika
545
Fotométerünkkel sejtnövekedést szeretnénk meghatározni. 100 ml folyékony táptalajt
készítünk. A steril tápoldatot 500 µl E. coli baktériumkultúrával oltjuk be. 8 óra
inkubáció után 0,75 ml mintát vettünk. Ezt 20-szorosára hígítottuk, majd ebből 100 µl
t szélesztettünk, szilárd agaros petricsészén. Az éjszakai inkubációt követően 420 telepet számláltunk. Adjuk meg a sejtszámot a mintavétel pillanatában
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Van kezdetben 100 ml táptalaj. Abban az 500 µl vagyis 0,5 ml baci gyakorlatilag nem számít, de mindegy, számoljunk 100,5 ml oldattal.
Ebből veszünk 75 ml mintát, az az egésznek a `(75)/(100.5)=0.746` része (74,6%-a).
Ezt a 20-szorosára hígítjuk, vagyis lesz `20·75=1500` ml
Ebből 100 µl = 0.1 ml az pici rész: `(0.1)/(1500)=1/(15000)`
Ebben volt 420 telep.

Akkor a 75 ml-ben volt ennek a 15000-szerese: `420·15000=6.3·10^6` (millió)
Ez a 74,6%-a az egésznek, tehát az egészben volt `(6.3·10^6)/(0.746)=8.445·10^6`
8 millió 445 ezer
0