Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Körcikk

Főoldal » Középiskola » Matematika
427
Ehez kérnék segítséget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Számoljuk ki a kör sugarát először is.

`4^2=2*r^2-2*r^2*cos120°`

`16=3r^2`

`sqrt(16/3)=r`

`color(red)(2,31 \ m=r)`



Számoljuk ki a kör kerületét majd harmadoljuk fel hogy megkapjuk a körív hosszát.
`i=(2*r*pi)/3=(2*2,31*pi)/3=color(red)(4,84 \ m)`


Számoljuk ki a körszelet területét majd a téglalap területét.
`T_("körszelet")=(i*r)/2-(r^2*sinalpha)/2=(4,84*2,31)/2-(2,31^2*sin120°)/2=color(red)(3,28 \ m^2)`

`T_("téglalap")=a*b=4*1,5=color(red)(6 \ m^2)`

A sátor teljes befedéséhez szükséges fóliamennyiség: `(T_("körszelet")+T_("téglalap"))*6=(3,28+6)*6=color(red)(55,68 \ m^2)`

A rendelkezésre álló fólia területe: `a*b=6*8=color(red)(48 \ m^2)`

Tehát mint látható a rendelkezésre álló fólia kevesebb mint a befedéshez szükséges fólia mennyisége ezáltal egyértelműen megállapítható, hogy nem fedhető be.
1