Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS! Holnap ebből írunk dolgozatot Egy egész osztályt megmentene

Főoldal » Középiskola » Fizika
397
Kérlek titeket hogy segítsetek nekünk! De komolyan 36 ember nem kevés és a legtöbben bukásra állunk.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Nagyon kérem segítsen valaki! Egy egész osztályt megmentene
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
5 kérdésre a válasz

Kezdeti összlendület: m1v1 + m2v2
m1 = 2600 kg (furgon tömege)
v1 = 27 m/s (furgon sebessége)
m2 = 1500 kg (személyautó tömege)
v2 = 13 m/s (személyautó sebessége)

Végállapotban a két jármű együtt mozog, azonos sebességgel (v), így az összlendület:

Végállapot összlendülete: (m1 + m2)*v

Az összlendület megmaradása miatt:

m1v1 + m2v2 = (m1 + m2)*v

A fentiekből az összetapadt járművek sebessége:
v = (m1v1 + m2v2) / (m1 + m2)
= (2600 kg * 27 m/s + 1500 kg * 13 m/s) / (2600 kg + 1500 kg)
= 20.08 m/s

Tehát az összetapadt furgon és személyautó együtt 20.08 m/s sebességgel haladnak tovább.

6 kérdésre a válasz
Merev test: A fizikában a merev test olyan test, amelyet nem lehet alakítani vagy deformálni azáltal, hogy a testen belüli részek elmozdulnak egymáshoz képest. Azaz, a merev test minden része ugyanolyan távolságra van egymástól, és ez a távolság nem változtatható meg. Egy ilyen test szilárdan merev és merev testként viselkedik, még akkor is, ha erőhatásoknak van kitéve.

Erőpár: Az erőpár olyan erők által alkotott rendszer, amely két egyenlő nagyságú és ellentétes irányú erőből áll, amelyek azonos, de ellentétes hatásvonalakkal hatnak azonos testre. Az erőpár hatása a forgatónyomaték, vagyis a test körüli forgás. Az erőpár egyik erője az úgynevezett "ható" erő, a másik erője pedig a "munkaszervező" erő, amely az első erő irányára merőlegesen hat. Az erőpár nagysága a két erő nagyságának szorzata, míg a forgatónyomaték a ható erő nagyságának és a két erő közötti távolságnak a szorzata.

Lendület: A lendület olyan fizikai mennyiség, amely a test tömegének és sebességének szorzataként adódik. A lendület vektoriális mennyiség, amely irányát és nagyságát is tartalmazza. Az alapvető fizikai törvények közül az egyik a lendület megmaradásának törvénye, amely szerint a zárt rendszerben a lendület összege állandó marad. Ez azt jelenti, hogy ha a rendszerben lévő testek vagy részecskék mozgási állapota változik, akkor a rendszer teljes lendülete is változni fog, azonban az összegük mindig állandó marad.

Erőkar: Az erőkar egy fizikai mennyiség, amely az erő hatásának karjának hosszát és irányát írja le. Az erőkar fogalmát általában az erő hatáserősségének és a hatáserő pontjának távolságából számítják ki.

7 kérdésre a válasz
a) Növelje a felületek tapadását: A tapadás függvényében növelhetjük a súrlódást is. A tapadás növelhető azáltal, hogy durvább felületeket használunk, vagy nedvesítő anyagokat alkalmazunk, amelyek javítják a felületek tapadását egymáshoz.

Növelje az egyik felület nyomását: A súrlódás erőssége az adott felületek közötti nyomástól függ. Ezért, ha az egyik felület nyomását növeljük, akkor a súrlódás is növekszik. Ez megtehető például azáltal, hogy a nagyobb tömegű testeket használjuk.

Csökkentse az egyik felület simaságát: Ha az egyik felület simább, akkor kevesebb tapadási pont van a másik felülettel, és így kevesebb súrlódás is jelentkezik. Ezért, ha csökkentjük az egyik felület simaságát, akkor növelhetjük a súrlódást is.

Növelje a felületek közötti erőket: A súrlódás növelhető azáltal, hogy speciális tapadóanyagokat használunk, amelyek növelik a felületek közötti kölcsönhatásokat. Az elektromos vagy mágneses erők is növelhetik a tapadást és ezzel a súrlódást.

b) A tapadó súrlódás hasznos számos alkalmazásban, mivel lehetővé teszi, hogy stabil kapcsolat jöjjön létre két felület között. Néhány példa:

Cipőtalpak: A cipőtalpak súrlódása azért fontos, mert megakadályozza a csúszást, így biztonságosabbá teszi a járást vagy futást. Ez különösen fontos az esős, jeges, vagy más nedves vagy csúszós felületeken.

Autógumiabroncsok: Az autógumiabroncsok tapadó súrlódása azért fontos, mert lehetővé teszi a jármű biztonságos irányítását, fékezését, valamint az autó stabil maradását kanyarodás vagy gyorsítás közben.
0