Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek! Kérlek segítsetek!!

Főoldal » Középiskola » Matematika
367
Egy háromszög területe 100cm2. Két oldala 15 és 20cm hosszúak mekkora lehet a két oldal álltal bezárt szög?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A háromszög területe: T= (a⋅ma) / 2
Legelsőnek ki kell számolni a háromszög magasságát, ezt úgy lehet megcsinálni, hogy behelyettesítünk a terület képletbe:
Így kapunk egy egyenletet
100 = (15 * ma) / 2 // Most megszorozzuk mindkét oldalt 2-vel
200 = 15 * ma // osztunk 15-tel
ma = 13, 3333

Ezután kiszámoljuk a háromszög 3. oldalát, pont ugyan így behelyettesítve:
100 = (x * 13,333) / 2 // Ismét szorzunk 2-vel
200 = 13,333 * x // És végül osztunk 13,33-mal
x = 15

Az utolsó lépés felírni a most kiszámolt 3. oldalra a cosinus-tételt, így az is egy egyenlet lesz 1 ismeretlennel, ami a 2 oldal által bezárt szög:

152 = 202 + 152 - 2 * 20 * 15 * cos α // elvégezzük a

négyzetre emelést az összeadásokat, és a szorzásokat

225 = 625 - 600 * cos a // - 625
-400 = -600 * cos a // : (-600)
0,66666 =cos a // és végül kiszámoljuk a szöget (a legtöbb számológép esetében ez: shift + cos gomb lenyomása után:
cos-1 0,666)
α = 48,189

0