Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

1kg 20 tömeg%-os naoh oldathoz 49 tömeg%-os kénsavoldatot öntünk.

Főoldal » Középiskola » Kémia
478
b)Mennyi a keletkezett sóoldat százalékos koncentrációja?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Először kiszámoljuk, hogy mekkora mennyiségű nátrium-hidroxid (NaOH) van 1 kg 20 tömeg%-os oldatban:

1 kg = 1000 g
20 tömeg% = 20 g NaOH / 100 g oldat
Ezért 1 kg 20 tömeg%-os oldatban van: 20 g NaOH / 100 g oldat * 1000 g = 200 g NaOH

Ezután meghatározzuk, hogy mennyi kénsavra (H2SO4) van szükség ahhoz, hogy reakcióba hozzuk az összes NaOH-t:
200 g NaOH / (40 g/mol) = 5 mol NaOH
Mivel a NaOH és H2SO4 aránya 1:1, így 5 mol H2SO4-ra van szükségünk.

Most kiszámoljuk, hogy milyen mennyiségű 49 tömeg%-os H2SO4 oldatra van szükségünk ehhez. Azonban az előállított sóoldat térfogata változni fog, ezért először számoljuk ki, hogy mekkora lesz az előálló sóoldat mennyisége.

A reakcióegyenlet:
NaOH + H2SO4 → Na2SO4 + 2H2O
Molaritás:
n(NaOH) = n(H2SO4) = 5 mol
A sóoldat térfogatának kiszámítása:
V(NaOH) = n(NaOH) / c(NaOH) = 5 mol / 0.2 mol/L = 25 L
Tehát 25 L sóoldatot állítunk elő a reakció során.

Most számítsuk ki, hogy mekkora mennyiségű 49 tömeg%-os H2SO4 oldatra van szükségünk a reakcióhoz:

49 tömeg% = 49 g H2SO4 / 100 g oldat
Mivel a sűrűsége 1,84 g/cm3, ezért 1 L 49 tömeg%-os oldat súlya:
1000 g * 1,84 g/cm3 * 49 g / 100 g = 901,6 g

Az előállított 25 L sóoldat tömege:
25 L * 1000 g/L = 25000 g

Tehát a keletkezett sóoldat koncentrációja:

(c(Na2SO4)) = m(Na2SO4) / V(sóoldat) = 320 g / 25000 mL * 100% = 1,28%

Válasz: A keletkezett sóoldat százalékos koncentrációja 1,28%.
1