Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ezt a feladatot hogyan kell megoldani?

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
770
Egy kerék 2 rad/s^2 szöggyorsulással forog. Egy 3 másodperces időtartam alatt a kerék 90 radián szögelfordulást végez. Ha a kerék nyugvó helyzetből indult, mennyi ideig forgott a 3 másodperc időtartam előtt?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

2
Kiváncsi vagyok én is a válaszra.
Elméletileg jelenleg a kerék 30 rad/s sebességgel forog. Úgyhogy a 2 radiánt az 0.06 másodperc alatt teszi meg. De hogy erre mennyi idő alatt gyorsult fel az fogalmam nincs hogy kell számolni. Valami faktoriálissal, vagy képlettel.
0

a = 2 (szöggyorsulás)
ω = ∫a dt = 2t + c (szögsebsesség - mivel a kerék nyugvó helyzetből indult -> c=0)
Φ = ∫ω dt = t² + c (szögelfordulás - a konstans itt is nulla)

Először határozzuk meg az a T időt, amitől számított 3 másodpercben a kerék 90 radián elfordulást végez.
Φ(T+3) - Φ(T) = 90
(T+3)² - T² = 90
T² + 6T + 9 - T² = 90
6T = 81
T = 13.5 s

Most pedig számoljuk ki, hogy mennyit mozgott t=13.5 s-ig.
Φ(t) = t²
Φ(13.5) = 13.5² = 182.25 radián
0