Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

146g hcl semlegesítéséhez 120g naoh-ot használunk fel.

Főoldal » Középiskola » Kémia
369
a)Mennyi sav fogy a reakció során?
b)A megmaradt savmennyiséghez mennyi 10 tömeg%-os oltott mészre van szükség, hogy teljes legyen a közömbösítési folyamat?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Az adott reakció kiegyenlített egyenlete:

HCl + NaOH → NaCl + H2O

Az első lépésben szükséges kiszámítani, hogy az adott mennyiségű NaOH-ból mennyi HCl-t semlegesít.

Molaritás számítása:

m(HCl) = 146 g / 36,46 g/mol = 4 mol
m(NaOH) = 120 g / 40,00 g/mol = 3 mol

Mivel a két anyag egymolekuláris arányban reagál, ezért 3 mol NaOH fogyaszt 3 mol HCl-t, és az 1 mol maradék HCl mennyisége:

1 mol HCl = 4 mol - 3 mol = 1 mol
A válasz a) részére tehát 1 mol HCl fogyott el.

b) A maradék HCl teljes közömbösítéséhez szükséges mennyiségű oltott mész kiszámításához először a maradék HCl mennyiségét kell kiszámítani. Az oltott mész reakciója a HCl savval a következő:

Ca(OH)2 + 2HCl → CaCl2 + 2H2O

Az egyenletből látszik, hogy egy mol Ca(OH)2 2 mol HCl-t semlegesít, tehát a maradék HCl mennyisége:

1 mol HCl → 1 / 2 mol Ca(OH)2

Az 1 mol HCl teljes semlegesítéséhez tehát 1/2 mol Ca(OH)2 szükséges. A 10 tömeg%-os oltott mész azt jelenti, hogy 1000 g-os oldatban 100 g Ca(OH)2 található, tehát a szükséges mennyiségű oltott mész:

1000 g oltott mészben → 100 g Ca(OH)2
x g oltott mészben → 1/2 mol Ca(OH)2

x = (1000 g * 1/2 mol) / (100 g) = 5 g

A válasz a b) részre tehát 5 g 10 tömeg%-os oltott mész szükséges a teljes közömbösítéshez.
1