Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Étrend készítés

106
Egyetemi tanuló (nő) nemzetközi versenyre készül. Hogyan táplálkozzon? Napi hány kalóriát kell elfogyasztania, hányszor kell ennie és mit?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Biológia

Válaszok

1
A nők általában 1500-2000 kalóriát fogyaszthatnak egy nap, azonban ez a mennyiség nagymértékben függ az egyéni szükségletektől és a tevékenységi szinttől. A versenysportolók általában magasabb kalóriaigényt mutatnak.
Fontos, hogy a diéta kiegyensúlyozott legyen, és tartalmazzon elegendő fehérjét, szénhidrátot és egészséges zsírokat. Az étkezések időzítése és gyakorisága is fontos szerepet játszik a sportteljesítmény szempontjából. Az ajánlott gyakoriság általában 3-4 óránkénti étkezés, hogy a test folyamatosan kapjon energiát és tápanyagokat.
Az étrend tartalmazhat például sovány fehérjéket (pl. csirkehús, hal, tojás), egészséges szénhidrátokat (pl. teljes kiőrlésű gabonák, gyümölcs, zöldség), egészséges zsírokat (pl. olívaolaj, diófélék, avokádó) és elegendő mennyiségű folyadékot (víz, sportitalok, gyümölcslevek).

Az egyetemi tanuló számára fontos, hogy a verseny előtt és után is megfelelően táplálkozzon. A verseny előtt fontos a megfelelő feltöltődés, azaz a glikogén-raktárak feltöltése, míg a verseny után fontos a helyreállítás, azaz a megfelelő mennyiségű fehérje és szénhidrát bevitele a regenerálódáshoz.
0