Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SURGOS!!!!!

384
Melyik uránizotópot használják fel az atomerőműveknél?Mennyire kell dúsítani az izotópot az erőművek,és mennyire az atombomba esetében?Nagyon megköszönném nagyon
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
Az atomerőművek általában a természetben előforduló urán-izotópokat használják, de azokat kicsit dúsítják, főként az urán-235-öt, ami szegényebb az urán-238-nál. Az urán-235 magja lassú neutronokkal ütközve kettéhasadhat, míg az urán-238-nek csak több energiára van szüksége ehhez. Az urán-235 a fisszió során szabaduló neutronokkal további atommagokat képes spaltálni, és így egy láncreakciót indítani, amelyből nagy mennyiségű hő termelhető.
Az atombombáknál azonban nagyon magas urán-235 koncentrációt használnak, amelyet nagyon speciális centrifugákkal vagy más módszerekkel lehet előállítani. Ez az ún. fegyverminőségű urán-235 legalább 90%-ban tartalmazza az izotópot.

Az urán-235 aránya általában körülbelül 0,7-0,8% a természetben előforduló uránban. Az atomerőművekben használt urán dúsítása körülbelül 3-5% körül van, míg az atombomba előállításához szükséges urán-235 izotóp aránya legalább 90% vagy annál nagyobb.
0