Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Összetett ionok összeg- és szerkezeti képlete

Főoldal » Középiskola » Kémia
768
Hogyan kell felirni a szulfátion es karbonátion összetett ionok összeg- és szerkezeti képletét?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
9. osztály
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A szulfátion (SO4 2-) összetett ion képlete:

O=S(=O)([O-])[O-]

A képletben az O=S(=O) rész az ún. szulfátmolekula, míg a két [O-] az anion töltésségét jelzi. A szulfátion szerkezete tetraéderes, amelynek középpontjában a kétszeresen kötött kénatom található, amelyhez négy oxigénatom kapcsolódik.

A karbonátion (CO3 2-) összetett ion képlete:

O=C([O-])[O-]

A képletben az O=C rész az ún. karbonátmolekula, míg a két [O-] az anion töltésségét jelzi. A karbonátion szerkezete szintén tetraéderes, amelynek középpontjában a kétszeresen kötött szénatom található, amelyhez három oxigénatom kapcsolódik.
1