Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenletrendszer

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
341
Határozzuk meg c értékét úgy, hogy az egyenletrendszernek legyen megoldása.

`{(x_1+x_2-x_3=c),(2x_1-3x_2+x_3=-5),(4x_1-x_2-x_3=2c):}`
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Nem tudunk megfelelő `c`-t megadni. Ahogy a képen is látszik, `c`-től függetlenül a bázistranszformáció elakad, mivel az `x_2`-t nem tudjuk bevinni a bázisba, ugyanis az `e_2` sorában végig 0 van, kivéve a b oszlopot, ahol viszont 0-tól különböző szám áll. Ez akkor fordul elő, ha az egyenletrendszer ellentmondásos.

Ez onnan is látható, hogy a középső sor majdnem a másik kettő lineáris kombinációja. Ha a harmadik sorból kivonnánk az első sor kétszeresét, akkor éppen a középsőt kapnánk. Ekkor viszont az egyenlőség jobb oldalán 0-nak kellene lennie, ehelyett viszont -5 van, tehát az egyenletrendszer ellentmondásos.
0