Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

József attila

161
Sziasztok!
József Attila pályafutása és életéről kell írnom.Szegitségeteket előre is köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Irodalom

Válaszok

1
Szerintem ebből, már egész jól el lehet indulni.

József Attila (1905-1937) magyar költő, akinek életműve a 20. századi magyar irodalom kiemelkedő alkotásai közé tartozik. Pályafutása során több fontos alkotást hozott létre, amelyek közül sok azóta is a magyar irodalom ikonikus darabjai közé tartozik.
József Attila 1924-ben, még fiatalon mutatkozott be a Nyugat című irodalmi folyóiratban, ahol Hamvas Béla és Kosztolányi Dezső felkarolta őt. 1925-ben jelent meg első kötete, a Szépség koldusa, amely azonnal nagy sikert aratott. 1927-ben került először pszichiátriai kezelésre, majd 1928-ban elhagyta az orvosi egyetemet és Budapestre költözött.
Pályafutása során József Attila számos jelentős művet alkotott, mint például az 1926-ban megjelent A kétkezi munka dicsérete, az 1934-ben írt Tiszta szívvel, az 1936-ban kiadott Nincsen apám, se anyám című kötet, valamint a halála után 1937-ben megjelent Epilógus című verseskötet.
József Attila költészete a modernizmus és a szimbolizmus hatását mutatja, de egyéni hangvételével és sorsát megjelenítő verseivel újat hozott a magyar irodalomba. Versmondása, szavalói képességei és lírai érzékenysége egyedülállóvá tették az irodalmi életben. Az ő nevéhez kötik a modern magyar líra egyik legismertebb és legmeghatározóbb darabját, az Adj hozzá valamit című verset is.
Sajnos, József Attila élete tragikus véget ért, 1937-ben öngyilkos lett. Halála után azonban művei egyre nagyobb elismerést és tiszteletet kaptak, és azóta is népszerűek, hatnak a mai olvasókra és irodalmi alkotókra.
1