Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek HF

Főoldal » Középiskola » Matematika
340
É T : [-2,2]
f(x)=(x-1)²-4
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Mint látjuk a négyzetes tagból ez egy másodfokú függvény melyről tudjuk hogy egy parabola képét veszi fel mely pozitív azaz felfelé nyílik. Először számoljuk ki a zérushelyeket.

`0=(x-1)^2-4`

0=`x^2-2x-3`

`x_(1,2) = (-b+-sqrt(b^2-4ac))/(2a)=(2+-sqrt((-2)^2-4*1*(-3)))/(2*1)=color(red)({(x_1="-1") , (x_2 =3):})` tehát ezen képt ponton fog keresztül menni az x tengelyen.


x-et egyenlő tesszük 0-val, hogy megtudjuk hol fogja metszeni y tengelyt a parabola.

`y=(0-1)^2-4`

`y=-3` tehát a parabola itt metszi az y tengelyt.

A zárojelben lévő szám határozza meg hol helyezkedik majd el a függvényünk minimuma x tengelyhez képest valamint a zárójelen kívül lévő szám adja meg hol helyezkedik el az y tengelyhez képest a függvény minimuma.

Mivel négyzetes függvény így tudjuk hogy ha 1-et lépünk jobbra és balra egyet fel. Ha 2-t lépünk jobbra és balra akkor 4-et fel és így tovább. tehát be tudjuk határolni x-ek segítségével.

Az ábra megtalálható a linkre kattintva: https://www.geogebra.org/calculator/shpmnsmx
1