Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
636
Ebben a 2 feladatban szeretnék segítséget kérni:
1, Egy négyzet alapú gúla alapéle 3cm. Térfogata 72 cm^3. Hány cm hosszú a gúla magassága?
2, A bűvész henger alakú cilinderének belső átmérője 22cm, magassága 25 cm. Hány liter vizet lehetne belevarázsolni? Írja le a megoldás menetét! (Az eredményt egy tizedesjegyre kerekítve adja meg!)

Köszönöm előre is a segítséget.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Térgeometria
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1. A négyzet alapú gúla térfogatának képlete: V = (1/3) * A^2 * h, ahol A az alapéle hossza, h pedig a gúla magassága.

A feladatban adott, hogy az alapéle hossza 3 cm, a térfogat pedig 72 cm^3. Ezeket az értékeket beírva a fenti képletbe, kapjuk:

72 cm^3 = (1/3) * 3 cm^2 * h

Egyszerűsítve:

72 cm^3 = cm^2 * h

Ebből megoldva h-t, kapjuk:

h = 72 cm^3 / (3 cm^2) = 24 cm

Tehát a négyzet alapú gúla magassága 24 cm.

2. A henger térfogatának képlete: V = πr^2h, ahol r a belső sugara, h pedig a magasság.

Az átmérő 22 cm, tehát a sugár fele ennyi, vagyis r = 11 cm. A magasság 25 cm, ezeket az értékeket beírva a térfogat képletébe:

V = π * (11 cm)^2 * 25 cm
V = 9 510,57 cm^3

Mivel 1 liter víz térfogata 1000 cm^3, így a hengerbe varázsolható víz mennyisége:

V_viz = 9 510,57 cm^3 / 1000 cm^3/l = 9,51057 liter

Tehát a hengerbe nagyjából 9,5 liter vizet lehetne belevarázsolni. Az eredményt egy tizedesjegyre kerekítve adhatjuk meg, így a válasz:

V_viz ≈ 9,5 liter.
1