Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia feladat

Főoldal » Középiskola » Kémia
553
Számítási feladatban kérnék segítséget, előreisköszönöm!
*1. Valaki gyomorégés ellen 1,0 g szódabikarbónát vesz be. Hány dm³ 37 °C-os, 0,1 MPa nyomású
gáz keletkezik a gyomrában? Hány gramm sósavat semlegesít ez a szódabikrabóna?
*2. Egy 50 gramm tömegű fémlemezt sósavba merítünk, amíg 367,5 cm³ gáz fejlődik, és a fém
tömege 1,68 százalékkal csökken. Milyen fémből készült e lemez, ha a fém a keletkező vegyületé-
ben +2 oxidációs számú?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
1. NaHCO3 + HCl → NaCl + CO2 + H2O

Az egy mól szódabikarbóna mennyiségű anyag (84 g) 1 mol szén-dioxidot (44 g) termel. Tehát az 1,0 g szódabikarbóna a reakció során kb. 0,52 g szén-dioxidot termel.

Az ideális gázegyenlet segítségével kiszámítható, hogy ennek a mennyiségnek a térfogata kb. 0,019 dm³ lesz a megadott hőmérsékleten és nyomáson:

V = nRT/P = (1/44)0.082(273+37)/0.1 = 0,019 dm³

Ez a térfogat nagyjából azonos egy korty ivóvíz térfogatával.

A szódabikarbóna semlegesítő hatása a gyomorsavban a reakció során keletkező konyhasóval valósul meg. Az egyenlet alapján egy mól szódabikarbóna 1 mol sósavat (36,5 g) semlegesít, vagyis 1,0 g szódabikarbóna 0,42 g sósavat semlegesít.

Tehát a válaszok:

A szódabikarbóna 0,52 g szén-dioxidot termel, amelynek térfogata 0,019 dm³ lesz a gyomorban.
Az 1,0 g szódabikarbóna kb. 0,42 g sósavat semlegesít.
0

2. M + 2HCl → MCl2 + H2

Ahol M a fém a fém-oxidációs számával.

Az adatok alapján:

A gáz térfogata 367,5 cm³
A fém tömege csökken 1,68 százalékkal, vagyis a reakció során a fém 0,0168*50 g = 0,84 g tömegű anyagot veszít el.
A molaritási arányok alapján kiszámíthatjuk, hogy a keletkező gáz térfogata mekkora térfogatnak felel meg 1 mol-nak a normál állapotban (0°C és 1 atm nyomás alatt):

V_m = 22,4 L / mol

A mennyiség, amely a 367,5 cm³-nek felel meg, mol-ban:

n = V / V_m = 0,3675 / 0,0224 = 16,43 mol

Ez azt jelenti, hogy a reakció során 1 mol fém 16,43 mol hidrogéngázt termel, így a keletkező hidrogén térfogata egyenlő lesz a gáz térfogatának azon arányos részével, amely a hidrogénmoláris térfogatot jelenti:

V_H2 = V * (1/ (1+2)) = 367,5 / 3 = 122,5 cm³

A moláris térfogat számításával kiszámítható a keletkezett hidrogénmolok száma:

V_m_H2 = 24 L/mol

n_H2 = V_H2 / V_m_H2 = 0,1225 / 0,024 = 5,10 mol

Ez azt jelenti, hogy 1 mol fém 16,43/5,10 = 3,22 mol fémkloridot termel. Az adatok alapján a keletkezett fémklorid tömegét a fém tömegének csökkenésével kiszámíthatjuk:

m_MCl2 = m_M * (1-1,68/100) = 50 g * 0,9832 = 49,16 g

A fémklorid moláris tömege:

M_MCl2 = M_M + 2M_Cl = M_M + 235,5 = M_M + 71 g/mol

A keletkezett fémklorid molmennyisége:

n_MCl2 = m_MCl2 / M_MCl2 = 49,16 g / (M_M + 71 g/mol)

Ezt a mennyiséget a reakció során keletkező fémklorid és fém arányával kell összefüggésbe hozni, ami a reakcióegyenletből adódik:

1 mol fém + 2 mol HCl → 1 mol fémklorid

Az egyenletben a fém klorid oldatban lévő, tehát a fém a keletkező vegyületben +2
0