Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Geometria

Főoldal » Középiskola » Matematika
1155
Egy ládikó keresztmetszetének vázlata látható az ábrán, először nyit-
va, utána csukva. A felső vonal egy 120°-os középponti szöghöz tar-
tozó körív. A kör sugara 15 cm.
a) Mekkora az ábrán a kék rész területe (mely a láda tetejéhez tarto-
zik)?
b) Mekkora a kék rész kerülete?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a.)
Ez egy körszelet mint látható. Mely az alábbi módon számítható:
`T=((r^2*pi*alpha)/(180°))/2-(r^2*sinalpha)/2=((15^2*pi*120°)/(180°))/2-(15^2*sin120°)/2=color(red)(138,19 \ cm^2)`



b.)
Körív hossza: `i=(r*pi*alpha)/(180°)=(15*pi*120°)/(180°)=color(red)(31,42 \ cm)`

A kör húrjának hossza: `x=sqrt(2*15^2-2*15^2*cos120°)=color(red)(25,98 \ cm)`

`K=i+x=31,42+25,98=color(red)(57,4 \ cm)`
1