Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gömb

Főoldal » Középiskola » Matematika
366
Szabályos háromoldalú hasábba 20cm sugarú gömb irható. Mekkora a hasáb felszíne és terfogata?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Először is kiszámoljuk az egyenlő oldalú háromszögünk alapéleinek hosszát. A magasság az átmérővel fog megegyezni.

`a=r/(sqrt3/6)=20/(sqrt3/6)=color(red)(69,28 \ cm)`

`A=2*(n*a^2*cot \ (180°)/n)/4+n*a*m=2*(3*69,28^2*cot \ (180°)/3)/4+3*69,28*40=color(red)(12.470,28 \ cm^2)`

`V=(n*a^2*cot \ (180°)/n)/4*m=(3*69,28^2*cot \ (180°)/3)/4*40=color(red)(83.133,56 \ cm^3)`
0