Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segitseg

Főoldal » Általános iskola » Matematika
571
Három szerelő egy autót javításaért 136000 ft-ot kapott mennyit kaptak külön külön ha az egyik 4.00-t a másik 5.00-t a harmadik 7.00-t dolgozott rajta a munkadíjat a munkaidő arányában osztjuk szét
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

3
Meddig kell? Írtam privátban..
Módosítva: 3 éve
-1

`(136.000)/16*4=color(red)(34.000 \ Ft)`

`(136.000)/16*5=color(red)(42.500 \ Ft)`

`(136.000)/16*7=color(red)(59.500 \ Ft)`
1

Úgy lenne célszerű nekiállni a történetnek, hogy felírjuk a munkaóra arányokat: 4 + 5 + 7 = 16 óra.
Mivel az első mesterember az autónál töltött munkaideje 4 óra, ezért felírhatjuk 4/16- ként is, így 0,25. Az első szerelőnek a haszna a pénzből: 136000*0,25 = 34.000 FT
A második mesterember 5 órát tevékenykedett a járművön, így tehát az arány 5/16 lesz, ami: 0.3125. Ha a 136000-at felszorzod 0.3125-tel, akkor az eredmény 42500 FT-lesz.
A harmadik mesterember 7 órát munkálkodott, így a munkaarány 7/16 lesz. Ez megegyezik 0.4375-tel. 136000*0.4375 = 59500 FT.
0