Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika: geometriai optika. Kérem valaki leellenőrizné nekem?

Főoldal » Középiskola » Fizika
709
Egy lencse 30,8 cm magas látszólagos képet készít a tőle 0,79 m távolságra lévő 21,6 cm magas tárgyról. Mekkora a lencse fókusztávolsága?
0,46434 jött ki eredményként.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A nagyítás:
`n=K/T=(30.8)/(21.6) = 1.4259`
A távolságok aránya is ennyi:
`n=k/t = k/(0.79)\ \ \ -> \ \ k=0.79·1.4259=1.1265`
A kép látszólagos, ez azt jelenti, hogy a tárgy a képpel azonos oldalon, a fókuszpont és a lencse között helyezkedik el. Ekkor a képtávolság negatív:
`k=-1.1265`
`1/f=1/k+1/t=1/(-1.1265)+1/(0.79)=0.3781`
`f=1/(0.3781)=2.6447`
Módosítva: 8 éve
1