Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika házi feladatom

Főoldal » Középiskola » Fizika
351
Egy lezárt tárolót hővezető fal segítségével két egyenlő térfogatú részre osztunk el. Mind két részben gáz található. Az egyik gáz hőmérséklete 95 Fahrenheit a másik gáz hőmérséklete 257 Fahrenheit. A nyomások kezdeti aránya 3,75. Számítsa ki a termikus egyensúly beállta után milyen nyomási arányok fognak uralkodni a tárolóban.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Izochor állapotváltozásról beszélünk.

Azt le tudjuk vonni, hogy nagy eséllyel a 257 Fahrenheites tartályban lesz nagyobb a nyomás.

Így:

`(p_2)/(p_1)=3,75`

Felírjuk az állapotegyenleteket.

`(p_1)/(T_1)=(p_1')/(T_1')`

`(p_2)/(T_2)=(p_2')/(T_2')`

Mivel termikus egyensúlyről van szó és azt is tudjuk, hogy a termodinamika törvénye szerint a melegebb közegről áramlik át az energia a hidegebb közeg felé, így a két hőmérséklet: `T_1'=T_2'`

Az egyenletet átalakítjuk `T-re`.

`T_1'=(p_1'*T_1)/(p_1)`

`T_2'=(p_2'*T_2)/(p_2)`

Egyenlőve tesszük egymással.

`(p_2'*T_2)/(p_2)=(p_1'*T_1)/(p_1)`

`(p_2')/(p_1')=(T_1*p_2)/(T_2*p_1)`=

A `(p_2)/(p_1)` ismerjük, mert az `3,75`.

`(p_2')/(p_1')=(T_1)/(T_2)*3,75=(95)/(257)*3,75=1,38`
0