Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia gyakorló feladat

Főoldal » Középiskola » Kémia
408
Az alábbi feladatban szeretnék segítséget kérni.
Köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
a, `KNO_3` : kálium-nitrát

`KNO_3` + `H_2O` = `KOH` + `HNO_3`

A `KNO_3` egy erős sav és egy erős bázis sója, a hidrolízise semleges.

b, `(NH_4)_2SO_4` : ammónium-szulfát

`(NH_4)_2SO_4` + `H_2O` = 2 `NH_4OH` + `H_2SO_4`

Az ammónium-szulfát egy erős sav és egy gyenge bázis sója, savasan hidrolizál (savas kémhatású).

c, `Na_3PO_4` : nátrium-foszfát

`Na_3PO_4` + 3 `H_2O` = 3 `NaOH` + `H_3PO_4`

A nátrium-foszfát egy gyenge sav és egy erős bázis sója, lúgosan hidrolizál.

d, `KHCO_3` : kálium-hidrogén-karbonát

`KHCO_3` + `H_2O` = `KOH` + `H_2CO_3`

A `KHCO_3` egy gyenge sav és egy erős bázis sója (ez itt egy savanyú só), lúgosan hidrolizál.

e, `K_2CO_3` : kálium-karbonát

`K_2CO_3` + 2 `H_2O` = 2 `KOH` + `H_2CO_3`

A kálium-karbonát egy gyenge sav és egy erős bázis sója, lúgosan hidrolizál.

f, `(CH_3COO)_2Ca` : kalcium-acetát

`(CH_3COO)_2Ca` + 2 `H_2O` = 2 `CH_3COOH` + `Ca(OH)_2`

A kalcium acetát egy gyenge sav (ecetsav) és egy erős bázis (kalcium-hidroxid) sója, lúgosan hidrolizál.

g, `KCl` : kálium-klorid

`KCl` + `H_2O` = `KOH` + `HCl`

A kálium-klorid egy erős sav és egy erős bázis sója, hidrolízise semleges.

h, `CaBr_2` : kalcium-bromid

`CaBr_2` + 2 `H_2O` = `Ca(OH)_2` + 2 `HBr`

A kalcium-bromid egy erős sav és egy erős bázis sója, hidrolízise semleges.

Ha két erős vagy két gyenge van, akkor semleges; ha egy erős és egy gyenge, akkor olyan lesz, amelyik az erős.
1