Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika házi

Főoldal » Középiskola » Fizika
734
1.Mire utalhat az, hogy a csontok képének éles határvonalai vannak a röntgenfelvltelen?
2.Egy elektron 1,5*10a mínusz 15.-en J energiával csapódik az anódba. Feltételezve, hogy teljes energiáját leadja, mekkora frekvenciájú röntgensugárzást kelt?
3.Egy elektron sebessége az anóddal való találkozás előtt 5*10 a 7.-en m÷s, utána már csak 8* 10 az 5.-en m÷s. Mekkora a kölcsönhatás során kibocsátott röntgensugárzás frekvenciája?
Előre is köszi :D
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Fizika, röntgen
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
1. A csontok sokkal jobban elnyelik a röntgensugárzást, mint a környező lágy szövetek.

2. A keltett röntgenfoton energiája `E=hf`, innen `f=E/h=(1.5*10^-15)/(6.626*10^-34)~~2.26*10^18 Hz=2.26 EHz`.

3. Az elektron mozgási energiájának egy része alakult át a keltett foton energiájává: `1/2m_ev_1^2-1/2m_ev_2^2=hf`. Innen `f=(m_e*(v_1^2-v_2^2))/(2h)=(9.109*10^-31*((5*10^7)^2-(8*10^5)^2))/(2*6.626*10^-34)~~1.72*10^18 Hz=1.72 EHz`
Módosítva: 8 éve
0