Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika, optika

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
1255
Egy 1,7 m mély medence alján pontszerű fényforrást helyezünk el. A fénysugarak egy része a vízfelszínen teljes visszaverődést szenved és megvilágítja a medence alját. Ezek a fénysugarak egy 3,88 m sugarú megvilágítatlan kört határolnak. Mekkora a víz levegőre vonatkozó törésmutatója?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Mellékeltem ábrát a jelölésekhez. Az `alpha` szög a teljes visszaverődés határszöge, azaz a hozzá tartozó törési szög 90°: `sin alpha/(sin90°)=n_(21)`. Mivel `sin90°=1`, a relatív törésmutató `n_(21)=sin alpha`.

Az `alpha` szöget kell tehát meghatároznunk. Ez innen már csak trigonometria (nézd hozzá az ábrát): `tan alpha=(r/2)/h`, innen `alpha=arctan (r/(2h))`.

Tehát a törésmutató: `n_(21)=sin alpha=sin arctan(r/(2h))=sin arctan(3.88/(2*1.7))~~0.752`

Ez viszont a levegő vízre vonatkoztatott törésmutatója, neked a fordítottja kell, vagyis: `n_(12)=1/n_(21)~~1.33`. Ez reális is, a Wikipédia pont ennyit ír: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_refractive_indices#List
0