Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki segitsen

Főoldal » Középiskola » Matematika
342
Egy szabályos sokszög átloinak száma 8,5-szöröse az oladali számának.
a, Hány oldalu a sokszög?
b, Mekkor a sokszög egyik belsőszöge?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a,

Legyen n oldalú a sokszög, az átlók száma ekkor `(n(n-3))/2`

A felírható egyenlet:

`8.5n=(n(n-3))/2`

`17n=n^2-3n`

`n^2=20n`

`n(n-20)=0`

`n_1=0` nem lehet

`n_2` = 20

A szabályos sokszög `ul("20")` oldalú.

b,

A szabályos sokszög egy belső szöge `(n-2)/n*180`

n = 20 esetén a belső szög nagysága: `(20-2)/20*180` = `ul("162 °")`.
0