Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Képződéshő értékek 9. osztály

Főoldal » Középiskola » Kémia
343
A hiányzó a és b feladat....
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A reakcióhő: a keletkezett anyagok képződéshőjéből kivonod a kiindulási anyagok képződéshőjét, a képződéshőket szorzod a sztöciometriai együtthatókkal. Az elemek (standard) képződéshője nulla.

A:

`Delta_r H(A)` = `2*Delta_k H(K^+ (aq))+(2*Delta_k H(OH^(-) (aq))-2*Delta_k H(H_2O (aq))` = `2*(-251)+2*(-230)-2*(-286)` = -390 kJ

B:

`Delta_r H(B)` = `Delta_k H(CaO (sz))+Delta_k H(CO_2 (g))-Delta_k H(CaCO_3 (sz))` = `(-635)+(-394)-(-1207)` = 178 kJ

C:

`Delta_r H(C)` = `2*Delta_k H(Na^+ (aq))+2*Delta_k H(Cl^- (aq))+Delta_k H(CO_2 (g))+Delta_k H(H_2O (f))-(Delta_k H(Na_2CO_3 (sz))+2*Delta_k H(HCl (aq)))` = `2*(-240)+2*(-168)+(-394)+(-286)-((-1132)+2*(-92))` = -180 kJ

Ezek alapján menni fog a többi is.

4,

`K=([SO_3]^2)/([SO_2]^2*[O_2])`
0