Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Nem vagyok jó viszonyban ezzel a témakörrel

Főoldal » Középiskola » Fizika
448
Egy 12 magas és 16 m alapú lejtő csúcsától szabadon csúszik egy 2 kg tömegű tárgy
Mekkora sebességgel érkezik a tárgy a lejtő aljára ha
Súrlódás nélkül csúszik? (15,5m/s)
Súrlódással csúszik, a csúszási tényező 0,2? (13,26m/s)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
munka, súrlódás
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Szia! Itt az energia megmaradás tételét kell használni.

`a.)`

`SigmaE_1=SigmaE_2`

`E_p=E_m`

`m*g*h=1/2m*v^2`

`v=root()(2*g*h)=root()(2*10*12)=15,5m/s`

`b.`

`SigmaE_1=SigmaE_2`

`E_p=E_s+E_m`

`m*g*h=F_s*s+1/2*m*v^2`

Ki kell számolnunk a lejtő hajlásszögét, mert a surlódási erő a lejtőn is másképp fog hatni.

`tgalpha=(12)/(16)`

`alpha=tg^(-1)((12)/(16))=36,86°`

`sinalpha=(12)/(s)`

`s=(12)/(sin36,86)=20,004m`

`m*g*h=m*g*μ*s*cosalpha+1/2*m*v^2`

`v=root()(2*g*(h-μ*s*cosalpha))=root()(2*10*(12-0,2*20,004*cos36,86))=13,26m/s`



Módosítva: 3 éve
1